Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

Vásárlás közben a  hipermarket fagyasztópultjában mexikói salátakeveréket némi szemezgetés után a kosárba tettem. Korábban franciasalátát akartam készíteni, de gondoltam legyen benne valami különlegesség. Több gasztronómiai oldalt tanulmányozva és pislogó kreativitásomat kihasználva eljött az elkészítés ideje.
 

Zöldségkeverék
Hideg vízbe természetesen a zacskó kinyitását követően beletettem a fagyasztott árut, annyi vízzel felöntve, ami ellepi a zöldbabból, kukoricából, zöldborsóból, fehér, és sárgarépából álló keveréket. A fazékra egy fedőt repítettem, kis rést hagyva a fakanál segítségével, csak azért, hogy a víz ne lepje el a gáztűzhelyt, és a tűzoltókat is mentesítsem fáradságos munkájuktól. 20 percig kis lángon pároltam, közbe a többi alapanyagot előkészítettem.
 

Sonka
Jó anyám által gondosan becsomagolt sonka darabot a mikrobinak adtam, kb 5 percen át egymással ismerkedtek, majd még mielőtt teljesen kiolvadt volna a húsféleség, kivettem a mikróból, szinte félig kiolvadt állapotban. Apró darabokra vágtam, majd kérgesre pirítottam. Nagyon kevés olajon, mert a pácot csak rémálmában látott sonka vizet ereszt, így próbáltam az ízét megmenteni, és a zöldségkeverékhez tettem. Ki kellett hűlniük, csak utána kelhettek egybe.
 

Majonéz
A gasztrookoskodás előtt kb 2 órával a hűtőből kivett, tyúkot és kukoricát látott tojásból, pár csepp citromból, csipetnyi sóból, mikronagyságú cukorból, hamis majonézt készítettem. A keveréket 10 percig pihentettem.
 

Tejföl
20 %-os ugyancsak nem a kertben tartott tehenek jóvoltából, gondos eljárással előállított tejföl helyett, az ugyancsak boltban kapható 20 %-os tejföl nevű cuccból egy pohárnyit a zöldségkeverékkel összekevertem.
 

Fűszernövények és a gyümölcs
Az időt kihasználva a magunk által termesztett bazsalikomból négy levelet és a mellette ágaskodó kakukkfűből 4 pár centis szálat lecsíptem, majd mindkettőt a tejfölhöz szórtam. Állni hagytam. 15 percnyi ismerkedés után a keverékhez öntöttem.
Előkészítettem a hűtőben a helyét, elővettem 3 anorexiás savanyú uborkát, és kettő csecsemőökölnél kisebb szeletelt almával egyetembe a salátába kevertem. Mielőtt becsuktam volna a hűtőt rám kacsintott egy kis darab, majdnem fonnyadásnak indult kígyóuborka. A komposztálótól megmentettem, apró szeletekre vágtam és a salátára tettem. A jó öreg Zanussiba helyeztem, mielőtt a gyomrunkon keresztül a mennyországba nem kerül.
Ámen.

Hozzávalók:
1 kg mexikói saláta
20 dkg sonka
2 db tojás
pár csepp citromlé
csipetnyi só
2-3 dcl tejföl, és a zöldségkeverék főzővize
bazsalikom, kakukkfű
pár gramm cukor
3 db savanyú uborka
kis darab kígyóuborka
2 kisebb méretű alma

                                                             Írta: Kulcsár Péter