Gyermekkoromban az asztalról sohasem hiányzott a leves, elsősorban apukám és nővérem miatt, ők egy alkalommal sem hagyták volna ki. Anyukám kiválóan főzött, fantáziáért sem kellett a szomszédba rohanni. A levesekből is sokfélét próbált ki. Rengeteg zöldséggel dúsította, vigyázott a családtagok egészségére, és a költséghatékonyságot is szem előtt tartotta. Csirkéből készült is gyakran lett tálalva. Megtanított engem és a testvéremet, nemcsak, combból, hanem a csirke szárnyából késztett is nagyon ízletes lehet. Fogyókúrázóknak is ajánlhatom, hiszen 2-3 dl mennyiség répával, különféle zöldségekkel telített érzést jelez. Az emésztést serkenti, és a bélrendszert is kevésbé terhelheti.

A családi fényképalbumot nézegetve jutott eszembe a recept. Nem is beszélve a TV-ben természetesen vacsoraidőben a nőket érintő, de étvágycsökkentő, szárnyakat adó reklámokról. Nem azt a bizonyost tettem bele, hanem a csirkéből származó szárnyak kerültek a levesbe. Tapasztalataim szerint a jó húsleves titka, a sokféle, különféle ízű zöldség. Répát, karalábét, burgonyát, is érdemes beletenni. Ebben az esetben igaz lehet, a kevesebb néha több. Szerencsénkre a minap egy L betűvel kezdődő nevű multiba akciózott bimbóskelt találtunk.


Hozzávalók:

csirkeszárnyak

1 db közepes méretű vöröshagyma

1 db méretes sárga és fehérrépa

½ karalábé

1 kisebb burgonya

fűszerek ízlés szerint: só, bors

A leírt zöldségeket alapos megtisztítás, hámozás után, hasonló méretű darabokra daraboltam. A krumplit félre pakoltam, mert a többi zöldségnél hamarabb fő meg. A többieket, kevés zsiradékon, összevágott hagymán kevergettem, így kevés levet eresztettek. Beletettem a tollatlanított szárnyakat, kissé pirítottam, fűszerekkel megbolondítottam. Kicsit később repült a félbevágott hagyma, majd a burgonya. Lassan kevergettem, levet eresztettek. Vízzel felöntve főttek, a szárnyak ezúttal sem repültek.

Tippek: a húsleves ízeinek összeérése miatt érdemes egy napot pihentetni.

Írta: Kulcsár Péter