tarhonya kolbász füstölt laktató

Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

Az ötlet egy utcai szituációt hallva jutott az eszembe. Egy külsőleg jól szituáltnak is minősíthető fiatalembert egy idősebb férfi megállította és pénzt kért tőle. Az elutasító válasz hamar megérkezett: „öreg ne tarháljál már”. A bácsi szégyenlősen elkullogott, pár forinttal kisegítettem, és már derengett mi is fog készülni a mai napra, egy tarhonya, de fiatalosan nem öregesen.

Fel sem tudnám idézni, mikor fogyasztottunk utoljára a méltán nagy népszerűségnek örvendő öregtarhonyát. Dél-Alföldön pásztorételnek számított, nyáron a bográcsételek egyik zászlóshajója is lehet. Különösebben gasztronómiában való jártasságot sem igényel az elkészítése. Igazán laktató, ízletes, én, mikor belekezdtem, alig tudtam abba hagyni, majd a mérleget pár napig elkerültem.

tarhonya kolbász füstölt laktatótarhonya kolbász füstölt laktatótarhonya kolbász füstölt laktató

Hozzávalók:

25 dkg tarhonya

3 szem burgonya

15 dkg kolbász

1 nagy fej vöröshagyma

1 ek őrölt piros paprika

1 kk bors, só

Egyik hozzávalója a magyar konyha egyik logója  a hazai, füstölt, ínycsiklandozó lángolt kolbász. A szakirodalomban az elnevezéséről nem olvastam, de abban biztos vagyok, nem lángol. Különleges íze a füstölésében rejlik. A hosszú vastag példányból, egy kisebb darabot levágtam, majd vékony karikákra szeleteltem. Forró serpenyőbe tettem. A konyha egyre illatosabb lett a kolbász zsírt eresztett, egy időre külön tányérba került, a zsírból egy kis részt félretettem. A serpenyőbe lévő kolbászzsíron az apró darabokra vágott hagymát pároltam. A tarhonyát kolbászzsíron pirítottam, majd a szaftos, kolbászos hagymával, piros paprikával összekevertem, sóval, borssal fűszereztem. A megpucolt, összevágott burgonyával felturbóztam, vízzel felengedtem, hogy bőven ellepje.

tarhonya kolbász füstölt laktató

Rövid időn belül elkészült a remek Dél-Alföldi étel.

Írta: Kulcsár Péter