A gyomnövények között gyakran találunk ehetőt, a gasztronómiában különféleképpen felhasználhatót. Sokan kerülik a szúrós a bőrhöz érve kellemetlen viszketést kiváltó csalánt. Magas ásványi anyag tartalma miatt a felhasználhatósága széleskörű, miért ne lehetne ételt készíteni belőle.

Az erdőkben, kertekben könnyen hozzáférhető, hiszen a legtöbben irtják, és nem használják. Ügyeljünk, hogy szennyeződésmentes területről, lehetőleg kesztyűben szedjük a zsenge 3-4 leveles hajtásokat..

Alaposan mossuk meg, az esetleges szennyeződésektől.  Forró vízben, amíg meg nem puhul, tapasztalatom szerint legalább 10 percen át áztassuk, majd gombócokat gyúrunk és vágódeszkán pillanatok alatt apróra vágjuk.

Hozzávalók négy személyre:

négy marék frissen szedett csalán

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 tk vaj

lestyán levél

só, bors

A felaprított vöröshagymát, majd fokhagymát vajon, vagy olíva olajon megpirítunk, majd hozzátesszük az apróra vágott csalánt. Alaposan összekeverjük, ízlés szerint val, borssal, Lestyán levéllel ízesítjük. Kivételesen habarással készítettem. Tetejére lisztet hintettem, összekevertem, és tejet öntöttem rá. Fedő alatt lassú tűzön pároljuk. Kiütést sem kaptunk és egy egészséges ételt ettünk.

Tippek: a habarást, tejjel összeturmixolt főtt burgonyával helyettesíthetjük.

A csalán jótékony hatásairól, növényvédő hatásairól a www.gasztrokertben.reblog.hu  oldalon. A sokrétű csalán, az embert gyógyítja, a növényt védi és táplálja cikkben olvashatóak érdekességek.

Írta: Kulcsár Péter