Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

A bor és só hiányában a mai napra maradt a borsó. Kabátjából megszabadítottam a néha még mikroszkóppal is nehezen látszódó szemeket. A művelet alatt, néha a növény édesanyját emlegettem, de a főzés végeztével megengedőbb lettem. Tényleg különleges lett az étel. A kevesebb, mint fél kiló, már kifejtett borsószemeket hideg vízbe merítettem, csak annyiba, ami épphogy ellepte őket. Meghintettem Himalája sóval, a hegyre érve nem én mentem. Csípősségét borssal segítettem. A fokhagyma és a tárkony is elengedhetetlen. Ajánlom figyelmetekbe a Cayenne borsot, különleges fűszer. Már megint a hipermarket. A múltkorába egy curryes mustár külseje és különlegessége keltette fel figyelmemet. Az „alkatrészekkel” a borsó körülbelül 20 percig ismerkedett, az idő alatt összeértek az ízek. A vízből a borsószemek felét kivettem, az edénybe lévőket turmix géppel alaposan összekevertem, és egy kis tejfölt is beletettem, majd visszatettem és az egészet összekevertem. Az íze krémes lett, nem kellett liszt és keményítő sem.
Olcsó, egészséges étel sikeredett.
Elkészítési idő: 40 perc
 

Hozzávalók :

30 dkg héj nélküli borsóhoz (konzervborsóval is töéletes)
víz, lehetőleg nem balatoni a csap is megfelel
himalája só
bors
fokhagyma
Cayenne Bors
tárkony
curry mustár (házilag is elkészítő)
tejföl
Élettani hatások a teljesség igénye nélkül, egy kis T(okoskodás)
borsó: érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, emésztést, anyagcserét segítő, kalciumba, magnéziumba gazdag
himalája só: több, mint 80 nyomelemet tartalmaz, szabályozza a tápanyag és a víz felszívódását, a vércukorszintet, csontokra és az izmokra is jótékony hatása van
bors: emésztést segítő, koleszterinszintre jó hatással van
fokhagyma: szív érrendszeri betegségek ellen, tisztító hatású
Cayenne bors: gyulladáscsökkentő és gombaölő, energia növelő, gyomornyálkahártyát védi
tárkony: segíti az epe termelését

                                                                                            Írta: Kulcsár Péter