Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

A Balaton közelében csodálatos helyen lakunk, de a téli hidegben, eszemben sem juthat horgászbotot a kezembe venni. A közelben nem árulnak friss halat, sóhajtottam, sebaj, már csak pár hónap és lesz halpiac. A minap egy üzletlánc egyikében jártunk. A fagyasztott áruk között egy csomag halra bukkantunk. 1 kilós kiszerelésben láttuk meg, gondoltam az ára bőven 1000 forint felüli, lesz, majdnem visszatettem, majd szemügyre vettem. Szerencsénkre akciósan 500 forintot fizettünk érte. A zacskóban lefagyasztott apróhalak voltak. Hazavittük a frigóba beletettük, a mai napon elővettük. Körülbelül a negyedrészét kivettük, kiolvasztottuk.

Miután elkezdtem volna kisütni, a konyhából hangokat hallottam. Odarohantam és láttam, ahogy az feleségemre az egyik hal rákukkantott. A rosszullétét elkerülvén rögtön a műveletekbe kezdtem. Papírtőrlőkre rétegesen helyeztem őket, így a kopoltyújukat a kiszáradás már nem veszélyeztette. Miután szinte szárazak lettek, réteslisztet, őrölt piros paprikával elkevertem, a halakat megforgattam benne, és forró bő olajban kisütöttem őket. A feleségem csukott szemmel kóstolta meg, pedig halszemeket nem látott, az apróhal kívül ropogós, belül omlós lett.

Hozzávalók:

25 dkg apróhal

rétesliszt

pirospaprika


Legyünk őszinték önmagában nem kiadós az étel. A sült krumplit, rizst és más köretet elvetettem, egy több napig fogyaszthatóra és könnyű köretre gondoltam. A fagyasztott zöldborsót, kukoricával, hideg vízben feltettem főni. Közben a répát, burgonyát megpucoltam, apró darabokra aprítottam. Ugyanígy járt a répa is, miután puhulni kezdett, a burgonyát is közé tettem. Közben a kukorica és a borsó pár perc alatt kész lett. A krumplit, répát, szintén kihűtöttem, és az összes zöldséget összekevertem. Apróra vágott vöröshagymát, reszelt foghagymát hozzátettem. Kisebb tányérba a tejfölt, borssal, sóval, kevés cukorral, vörösborecettel, majonézzel, mustárral kikevertem, a zöldségekhez tettem. Kettő almát, meghámoztam, csumájuktól megfosztottam, apróra vágtam, és nyersen, a tálba tettem.

Hozzávalók:

20 dkg kukorica és a borsó

10 dkg burgonya

2 szál sárgarépa

1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma

2 db alma

0,5 liter tejföl

2 ek majonéz és mustár

1 ek vörösborecet

1 ek cukor

só, bors

Írta: Kulcsár Péter