pizza halas pizza gombás pizza

pizza halas pizza gombás pizza

Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

Régóta szerettünk volna enni egy nagyon jó pizzát. Mindenképpen itthon akartuk volna elkészíteni. Étteremben nem gondolkodtunk, legjobb a hazai, nem is beszélve a költségekről 10 –ed annyiba kerültek. Több receptet átböngésztünk, képek alapján is válogattunk, végül több ötlet alapján készült el a sajátunk. Érdemes elkészíteni, tényleg isteni finom lett. Vegások is ehetik a hal kivételével a húst nélkülöztük. Érdemes időt szánni rá, és a fogyasztása után pár óráig a mérleget is érdemes elkerülni.

A lisztet igen nem elírás felbontatlanul 1 percig langyosítva a mikroba tettem, gondoltam, hagy melegedjen. Erre a bizarrnak tűnő műveletre azért volt szükség, hogy hamarabb megkeljen. Utána egy tálba tettem oregánóval, sóval fűszereztem, borssal fűszereztem. Hogy nehogy túl egyszerű legyen a recept, egy másik tálat elővettem, beletettem a szárított élesztőt, Oliva olajat, cukrot és a langyos vizet. Ebédet szerettem volna nem vacsorát, ezért segéderőhöz folyamodtam, egy robothoz, jó túlzok, egy robotgéphez, és karjához a tésztadagasztó alkatrészhez. Első fokozaton lassan kevertem a langyos vízben lévőket, közben beleöntöttem, a lisztet, és a hozzá tartozókat, mármint nem a rokonságomat, hanem az előbb leírtakat. Addig folytattam a műveletet, amíg a tészta nem puhult meg, Ezután a robotot hatos fokozatra állítottam, és addig használtam, amíg a tészta nem lett hólyagos. Három a magyar igazság, ezért is elővettem még egy tálat, amiben percekig a kész tésztának lesz a helye, Oliva olajjal kikentem, és benne a tésztát 45 percig csendes pihenőre intettem, kelesztettem. Közben lihegtem. De reménykedtem megéri a fáradozást, gondoltam, biztos odáig lesz a család. Háromnegyed óra után cipóformára alakítottam, majd konditerem helyett következett a gyúrás. Egy hatalmas kellőképpen vastag rúddal 1 cm vastagságúra nyújtottam a tésztát, majd sütőpapíron hatalmas 40 átmérőjű pizza alakúra formáltam. Letakartam 15 percre magára hagytam.

pizza halas pizza gombás pizza

Hozzávalók:

1 kg finomliszt

2 csapott ek só

2 ek oregano

1 ek őrölt bors

2 tasak szárított élesztő

0.5 ek cukor

6 dl langyos víz

0.5 dl oliva olaj

Két féle feltéttel tálaltam.

A mártás.

Mind a két feltétnek alapja a mártás. Az általunk elrakott paradicsom szószt fűszereztem Oregánóval, lereszelt fokhagymával, sűrített paradicsommal, frissen őrölt borssal összekevertem, a pizza tésztát alaposan bekentem.

pizza halas pizza gombás pizza

Hozzávalók:

40 dkg paradicsom szósz

1 ek szárított oregano

3 gerezd reszelt fokhagyma

2 ek sűrített paradicsom

1 ek bors

Kukoricás, gombás, sajtos

A gombát szeletekre vágtam, majd lassú tűzön megpároltam, a kukoricát megfőztem a pizza mártással bekent tésztára rátettem sajttal, csili paprikával díszítettem 20-25 perc en220 fokon előmelegített sütőben megsütöttem.

Hozzávalók:

20 dkg gomba

20 dkg kukorica

csili paprika

pizza mártás

pizza halas pizza gombás pizza

Halas, tejfölös kapros

Egy korábban megfőzött ételből maradt pár darab apróhal, vele ilyen szinten sosem kísérleteztem, de utóbb kiderült megérte. A konzerv halakhoz viszonyítva fillérekbe kerül, az ízük hasonló. Kevés oliva olajon megpároltam, ami nem a tengervízhez hasonlóan, de levet eresztett. A serpenyőből kivettem, villával összetörtem. Reszelt fokhagymával kevertem, piros őrölt paprikával kevertem. Rátettem a mártásos pizzára, majd kapros tejföllel megbolondítottam. Megszórtam sajttal, és vékony citrom karikával díszítettem. Sütőbe tettem.

Hozzávalók:

25 dkg hal

2 dl tejföl

1 ek kapor

2 gerezd fokhagyma

1 ek örölt paprika

pizza mártás

citrom

Összesen 4 pizza készült, az adag népes társaságnak is elegendő.

pizza halas pizza gombás pizza

                                                                 Írta: Kulcsár Péter