A gomba nem tartozik a legkedveltebb, és a legtöbbet fogyasztott ételek közé. Méltatlanul kevesen fogyasztják, pedig számtalan hasznos tápanyag lelhető fel benne, alacsony kalóriatartalma miatt a súlyukkal küszködők is bátran ehetik. Víztartalmuk magas, mintegy 90 %, zsírt alig, 2-6% szénhidrátot tartalmaznak. Glükóz alig van benne, így a cukorbetegek se féljenek tőle. B-D vitaminban is gazdag. Természetesen az adatok az ehetőre vonatkoznak. Sokan merészkednek áprilistól-novemberig terjedő időszakban az erdőbe, de mivel mintegy 120 ezer fajtát ismernek, fogyasztás előtt érdemes szakemberrel szemrevételeztetni. Visszaolvasva az eddig leírtakat, rátérek a lényegre, a receptre. Elkészíteni ezerféleképpen lehet. Leginkább sütve, rántva, esetleg pörköltnek szeretik. Semmiképpen nem akartam unalmas ételt. Figyelembevettem az elkészítési időt, egyszerűséget, és a különlegességet.  Egy máshol nem fogyasztott gombát akartam, dehogy ennyire ezt magam sem gondoltam.

A gomba nevezzük nevén csiperke, egy bolt polcáról a kosarunkba landolt. Színe az albínókkal vetekedett, nem barnult meg, friss lehetett.

A konyhába érve, a gombából a lábát egy rántással kivettem, félre nem tettem, sokan kidobják, ami pazarlás, hiszen ízletes. Hosszanti szeletekre vágtam, az apróra vágott, közben párolódott hagymára tettem, kevergettem. A gomba vizet eresztett. Miközben, kissé megfonnyadt, került hozzá a fokhagyma. Miután látszódott több vizet nem ereszt félretettem, gondoltam tejföllel elkeverem, de a hűtőben hűlt helyét találtam. Teljesen lelombozódtam, marad egy átlagos étel a gombapörkölt. A hűtőt leszegett fejjel újra kinyitottam, és az ajtajába megláttam egy kisebb tömlőt, na nem a locsolócsövet a juhtúrót. Közben ránéztem a gombára, nagyon kevés vízzel meglocsoltam, a juhtúrót kikavartam, hozzátettem a gombához.

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg gomba

1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma

10 dkg tömlős juhtúró

Közben rottyantottam egyet, mármint az ételen. Ódzkodva megkóstoltam, és felkiáltottam. Hihetetlen orgiát éreztem.

Mindenkinek ajánlóm, próbáljátok ki, amennyire bizarran hangzik, olyan mennyei.

Tippek: köretnek tésztával, nokedlivel tálalva.

Írta: Kulcsár Péter