Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

Krisztával, évekkel ezelőtt egy üdülőhelyen jártunk, délidőben a hosszú túra után a nyári napsütésben nagyon megéheztünk. Felhevült testtel kiéhezve baktattunk a fenséges illatok után. A vércukorszintünk a föld alatt leledzett, szinte remegve kerestük az ételeket.

Egy kellemes kis büféhez érkeztünk, az étlapot böngésztük, a kínálat mellé róluk készült képeket is tettek. Feleségem palacsintát választott, én tócsnit elsősorban a képen látható hatalmas adag miatt. Feleségem kapta meg elsőként az ételt, 4 darab hatalmas töltött palacsinta „vigyorgott” rá. Miközben ő jó ízűen falatozott, a pincér kiszólt: kész a lapcsánka. Odarohantam, a méretével szembesülve elsápadtam, két apró méretű fasírt nagyságú étel „nézett”rám. Majdnem nagyítót kértem az ételhez. Megkóstoltam a krumplis eledelt, fantasztikusan finom volt, csak fél perc alatt elfogyasztottam, és kopogó szemekkel ültem a széken.

 A recepteknek utánanéztem. Kevés étel büszkélkedhet ennyi névvel. Többek között lapcsánkának, tócsninak, pacsninak és cicegének, macókának, krumpli prószának is hívják. Nekiláttam az elkészítésének. Az alaposan megtisztított burgonyákkal nagylukú reszelőn elbántam, majd 15 percig állni hagytam, addig nem barnul meg, viszont vizet ereszt. Közben a ríkató hagymát megpucoltam, nagyon apróra vágtam. A krumplit alaposan kicsavartam, sót nem tettem bele, mert további levet ereszthet. A hagymával összekevertem, tettem hozzá tojást és lisztet. Alaposan összedolgoztam a tésztát, bő forró olajba a gombócokat kanállal beletettem, és szétlapítottam.

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához:

1 kg burgonya

1 nagy fej vöröshagyma (20 dkg)

20 dkg liszt

2 db tojás

A mártáshoz:

tejföl, mustár, majonéz

fűszerek:  ízlés szerint só, bors, kapor, metélőhagyma

Mindezt nagyon óvatosan, hogy a tészta egyben maradjon. Az egyik felét magas hőfokon sütöttem, így nem esett szét, mikor megfordítottam. Utána a hőfokot alacsonyabbra állítottam.

Közben a mártást is elkészítettem. Tejfölt mustárral, majonézzel, elkevertem, sóval, borssal, kaporral, metélőhagymával ízesítettem.

A forró tócsnira tettem, pont vittem a konyhába, mikor egy hang megszólalt: macókám, mikor eszünk?

Nem hiszem el egy óra alatt krumpli prósza lettem?

Írta: Kulcsár Péter