Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

A borsóból készült ételeket imádom, elkészítési módjuk is változatos. Kitűnő köretek, levesek, vagy akár pörköltek is készíthetőek a hüvelyesekből, mármint a zöldségből. A zöldborsó gyakran kerül az asztalunkra, a sárga változata a mai napig nem volt vonzó. Még az ókorban, mikor a napközibe tálalták számomra nem a gyomrom a hátam is borsódzott. A mai ebéd után megszerettem nemcsak az íze, az élettani hatásait is nézegetve.

Az izmokat táplálja, hatása nyugtató és vérnyomáscsökkentő. B vitamin és magnéziumtartalma miatt az idegrendszerre is jótékonyan hat. Biológusnak sem hiszem magam, de az aminosavak mértéke és eloszlása miatt is megnyugodtam.

Némi kitérő után nézzük a receptet.

Hozzávalók 4 szeméyre:

20 dkg sárgaborsó

2 fej vöröshagyma

2 kk őrölt kömény

1 ek koriander

csipet só, bors, petrezselyem

víz

A sárgaborsót a hiedelmekkel ellentétben nem muszáj egy egész éjszakán át áztatni, elegendő vízzel főni felrakni, annyival, hogy éppen ellepje a H2O a borsószemeket. Mellé ízfokozóként kettévágott kisebb női mellre emlékeztető héj nélküli vöröshagymát tettem, és barátját kettő gerezd fokhagymát. Mivel a téli napokon a puffadástól nem szeretek repülni, őrölt köménnyel, és kiváló ízű korianderrel ízesítettem. A korianderpuffadást csökkentő és görcsoldó hatású a köménnyel egyetemben, ezért is kiváló társa lehet a sárgaborsólevesnek. Az elmaradhatatlan só és bors is került az ételbe. Körülbelül 1 óra alatt megpuhult a borsó, mindenféle habarás és rántást nélkülözve, összeturmixoltam az ételt. A tálalás után pirított kenyérkockákkal dúsítottam, tetejére petrezselymet szórtam.

Tippek. a koriandert mozsárba porhanyóssá kell törni, ellenben fogyasztása után a fogyasztó fogpiszkálókat kergethet.

Írta: Kulcsár Péter