Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.
A téli napokon egy könnyen elkészíthető, egyben tápláló levesre vágyódtunk. A pincében szétnézve burgonyát, veres hagymát és engem teljesen megszégyenítő méretű sárgarépát találtam. Szociális vénám miatt megsajnáltam őket, és őkelméjüket a kosárba dobáltam. A lakásba érve a hűtőbe kutakodtam, ahol tojásra, egy csík füstölt szalonnára, a kamrába pedig lisztre bukkantam. Egyszerű, de mégis különleges ételt akartunk az asztalunkon látni. Hirtelen beugrott egy még soha el nem készített recept a burgonya gombóc leves. Nekiláttam a műveletnek. Először a vörös hagymát, és a szalonnát apró darabokra szeleteltem, a répát utolsóként hagytam, a mérete idegesített. A szokásoktól eltérően egyben melegedtek a lábosban, mint kiderült az ötlet jó volt, hiszen a répa és a hagyma levet eresztett, így a szalonna sem égett meg. Eközben a burgonyákat héjuktól megszabadítottam, apró darabokra vagdostam, forró vízbe pakoltam. Miközben főtt a megabált leves az „alkatrészekre” a krumpli levéből hozzá tettem, és borssal, fűszer paprikával, köménnyel, tárkonnyal, sóval ízesítettem. A megfőtt krumplit a hidegre tettem, majd villával összetörtem, kapott maga mellé, lisztet, nyers tojást, kevés vajat, összegyúrtam, közben, majdnem megizmosodtam. A levest felforraltam, a krumpli gombócokat beletettem, és kész lett a vegetáriánusok által kerülendő szalonnás krumplileves.
Utóirat: szerencsére ez esetben a fogyasztás után órákkal sem szükséges szellőztetni.
Hozzávalók:
A leveshez:
egy hosszában és vastagságában felnőtt filmekbe is helytálló méretű sárgarépa
kettő kisebb fej vöröshagyma
egy vékony szelet füstölt szalonna
őrölt bors, tárkony, só, őrölt piros paprika
A gombócokhoz:
négy közepes méretű burgonya
egy tojás
annyi liszt, amennyit a burgonya „beszív”
vaj, minél több, annál puhább lesz a gombóc
Írta: Kulcsár Péter
Utolsó kommentek