Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.
A hűvös téli napokon óriási szerep juthat egészségünk megőrzésében a céklának. Méltatlanul kevesen fogyasztják ezt a zöldségfajtát, alig ismerik jótékony hatását. A népi gyógyászatban gyakran használt, vérképző hatását is gyakran szóba hozzák. C, A B vitaminban gazdag, ezeknek utána olvastam. Kapóra jött, mert Reziben az egyik legkedvesebb szomszéd házaspár az említett zöldséggel lepett meg bennünket. Le nem mértem, de körülbelül 1 kilót nyomhattak. Nyersen fogyasztva lenne az igazi, de ennyi idősen protézist nem akartam, a főzést választottam.
A cékla előkészítése.
Sohasem tartottam finnyásnak magam, így a cékla tisztításánál semmilyen alkalmatosságot nem alkalmaztam, aki nem szeretné pirosnak látni a kezét, védje meg a kezét kesztyűvel. Viszont a hagyma erős ízét kevésbé bírom, így lóhalálában tisztítás után apróra daraboltam. A tűzhelyen, lassú lángon pirítottam. Ezt követően a céklákat kerek szeletekre vágtam, a hagymával összepároltam. Kóstolgattam, eleinte ízetlennek tűnt, ezért fűszereztem sóval, borssal, kevés cukorral, borókabogyóval, majd vízzel nyakon öntöttem. Pikánssá szerettem volna tenni, vörös borra gondoltam, az időjárás miatt nem bandukoltam a pincébe, vörösborecettel helyettesítettem, majd vizet adtam hozzá. Egy órán át fedő alatt pároltam.
Hozzávalók:
1 kg cékla
1 ek cukor (diétásoknak helyettesíthető barna, vagy nyírfacukorral
1 ek vörösborecet, vagy vörös bor
ízlés szerint: bors, borókabogyó, só
1 ek tejföl
csipet petrezselyem
Bulgur a gabonák királya.
A cékla magába is mennyei ízű lett, de körettel ízletesebb. Esélyegyenlőségből kiindulva, egy ugyancsak kevésbé ismertre bukkantam, a bulgurra. A burgonya és a rizs alternatívájaként kiváló eledel. Teljes kiőrlésű gabonáról van szó, amelyek őrült, hántolt, szárított búzaszemek. E, B1, B2 vitamintartalma magas, az idegrendszerre, fehérje, szénhidrát anyagcserére is jótékonyan hat, ezeket sem a hasamra csapva állapítottam meg. Hideg vízbe tettem, annyira, hogy ellepje, forraltam egyet, majd a tűzről levéve fedő alatt pároltam a bulgur szemeket.
A képen látható módon tálaltam, tejföllel meglocsolva, petrezselyemmel díszítve. Vegáknak, diétásoknak is ajánlom az eledelt.
Utolsó kommentek