Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.
Gondolom, mások is megkapták már életük során, hogy valaki rájuk mordult „ne beszélj már zöldségeket”, mindez a piacon járva a mai napon egy kofa szájából kicsúszott. Húsban ezek után nem gondolkodtam, csak a zöldségben, viszont az árakat látva megtorpantam. Hirtelen eszembe jutott, hogy az idei bőséges termésből pár fajta zöldséget félreraktunk az ínséges napokra. Nem kell a hiperbe menni, és a sápadtnál sápadtabb „növényfélékre ezreket kiadni. A kamrában cukkinira, és tartósítószer mentesen elrakott paradicsomszószra bukkantam.
Hozzávalók:
1 darab cukkini
1 db vöröshagyma
1 ek oliva olaj
paradicsomszósz
bazsalikom, oregánó, só
A zöldségek előkészítése.
A cukinak nem mondható ovális, de vastag, mintegy 1 kiló tökfélét a héjától megszabadítottam, majd félbevágtam, és a bendőjében lévő, magokat kivágtam, a cukkinit kockákra vágtam. Az elmaradhatatlan hagymát, szinte milliméteres szeletekre hosszában elvagdostam. Olívia, jutott eszembe, nem egy régi kedves, bűbájos női ismerős, hanem a névrokona az olaj. Belőle egy evőkanálnyit serpenyőbe felforrósítottam, a cukkinit, a hagymával kérgesre pirítottam. Miután szolárium vörösnek tűntek, a tűzhelyről levettem.
A szósz elkészítése.
A sült zöldségek elmaradhatatlan velejárója, a zamatos, fűszeres szósz. Jól elfér egymás mellett a paradicsom a bazsalikom és az oregánó. A fűszereket a szósszal alaposan összekevertem, kissé megsóztam és a zöldséghez tettem. Felforraltam, és spagetti tésztával tálaltam.
Írta: Kulcsár Péter
Utolsó kommentek