Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.
Régóta szerettünk volna enni egy nagyon jó pizzát. Mindenképpen itthon akartuk volna elkészíteni. Étteremben nem gondolkodtunk, legjobb a hazai, nem is beszélve a költségekről 10 –ed annyiba kerültek. Több receptet átböngésztünk, képek alapján is válogattunk, végül több ötlet alapján készült el a sajátunk. Érdemes elkészíteni, tényleg isteni finom lett. Vegások is ehetik a hal kivételével a húst nélkülöztük. Érdemes időt szánni rá, és a fogyasztása után pár óráig a mérleget is érdemes elkerülni.
A lisztet igen nem elírás felbontatlanul 1 percig langyosítva a mikroba tettem, gondoltam, hagy melegedjen. Erre a bizarrnak tűnő műveletre azért volt szükség, hogy hamarabb megkeljen. Utána egy tálba tettem oregánóval, sóval fűszereztem, borssal fűszereztem. Hogy nehogy túl egyszerű legyen a recept, egy másik tálat elővettem, beletettem a szárított élesztőt, Oliva olajat, cukrot és a langyos vizet. Ebédet szerettem volna nem vacsorát, ezért segéderőhöz folyamodtam, egy robothoz, jó túlzok, egy robotgéphez, és karjához a tésztadagasztó alkatrészhez. Első fokozaton lassan kevertem a langyos vízben lévőket, közben beleöntöttem, a lisztet, és a hozzá tartozókat, mármint nem a rokonságomat, hanem az előbb leírtakat. Addig folytattam a műveletet, amíg a tészta nem puhult meg, Ezután a robotot hatos fokozatra állítottam, és addig használtam, amíg a tészta nem lett hólyagos. Három a magyar igazság, ezért is elővettem még egy tálat, amiben percekig a kész tésztának lesz a helye, Oliva olajjal kikentem, és benne a tésztát 45 percig csendes pihenőre intettem, kelesztettem. Közben lihegtem. De reménykedtem megéri a fáradozást, gondoltam, biztos odáig lesz a család. Háromnegyed óra után cipóformára alakítottam, majd konditerem helyett következett a gyúrás. Egy hatalmas kellőképpen vastag rúddal 1 cm vastagságúra nyújtottam a tésztát, majd sütőpapíron hatalmas 40 átmérőjű pizza alakúra formáltam. Letakartam 15 percre magára hagytam.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
2 csapott ek só
2 ek oregano
1 ek őrölt bors
2 tasak szárított élesztő
0.5 ek cukor
6 dl langyos víz
0.5 dl oliva olaj
Két féle feltéttel tálaltam.
A mártás.
Mind a két feltétnek alapja a mártás. Az általunk elrakott paradicsom szószt fűszereztem Oregánóval, lereszelt fokhagymával, sűrített paradicsommal, frissen őrölt borssal összekevertem, a pizza tésztát alaposan bekentem.
Hozzávalók:
40 dkg paradicsom szósz
1 ek szárított oregano
3 gerezd reszelt fokhagyma
2 ek sűrített paradicsom
1 ek bors
Kukoricás, gombás, sajtos
A gombát szeletekre vágtam, majd lassú tűzön megpároltam, a kukoricát megfőztem a pizza mártással bekent tésztára rátettem sajttal, csili paprikával díszítettem 20-25 perc en220 fokon előmelegített sütőben megsütöttem.
Hozzávalók:
20 dkg gomba
20 dkg kukorica
csili paprika
pizza mártás
Halas, tejfölös kapros
Egy korábban megfőzött ételből maradt pár darab apróhal, vele ilyen szinten sosem kísérleteztem, de utóbb kiderült megérte. A konzerv halakhoz viszonyítva fillérekbe kerül, az ízük hasonló. Kevés oliva olajon megpároltam, ami nem a tengervízhez hasonlóan, de levet eresztett. A serpenyőből kivettem, villával összetörtem. Reszelt fokhagymával kevertem, piros őrölt paprikával kevertem. Rátettem a mártásos pizzára, majd kapros tejföllel megbolondítottam. Megszórtam sajttal, és vékony citrom karikával díszítettem. Sütőbe tettem.
Hozzávalók:
25 dkg hal
2 dl tejföl
1 ek kapor
2 gerezd fokhagyma
1 ek örölt paprika
pizza mártás
citrom
Összesen 4 pizza készült, az adag népes társaságnak is elegendő.
Írta: Kulcsár Péter
Utolsó kommentek