Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.
Az emberek többsége szeret beszélni, akkor is, ha néha fölösleges, esetleg bölcsebb lenne hallgatni. Gyakran a semmiről csicsergünk, vagy mellébeszélünk. Ilyen esetekben hangozhat el egy mondat: „jól van, a lényegről beszélj, ne rizsálj már”. Az intrikát hallva magamba nem zuhantam, inkább a mai ebédre gondoltam. Elhangzott a rizs szó, elhatároztam a főzésnél is ez lesz a kulcsszó. Húsnélküli, könnyen emészthető, alacsony kalóriatartalmú ételt akartunk. Lássuk, a rizs miért is jótékony hatású. A szegény országokban, ahol húst a levegőben gyakrabban látnak, mint az asztalon, így próbálják pótolni a fehérjehiányt. Vasban, foszforban, magnéziumban gazdag, tartalmaz kalciumot, nátriumot és káliumot is. A szakirodalom a magas vérnyomásban szenvedőknek, szívbetegeknek is ételallergiásoknak is ajánlják. Egy magamon kipróbált tulajdonságát tapasztaltam, enyhe bélgyulladás esetén tényleg hatásos, fogyasztása a trónszéken töltött időt jelentősen csökkenti.
Ennyi kitérő után térjünk a receptre.
Hozzávalók:
Rizs
borsó
tejföl
mustár
fűszerek: bors, só, petrezselyem, kapor, őrölt piros paprika
A rizst pár csepp zsiradékon, folyamatos kevergetéssel kicsit megpirítottam, majd hideg vízzel felöntöttem, fedő alatt megvártam, amíg felforr, majd a tűzről levettem, körülbelül 20 percig fedő alatt a vizet felvéve párolódott. Közben, egy kisebb méretű hagymát megpároltam, a fagyasztóból kivett borsóval összekevertem, sóval, borssal fűszereztem, tejföllel, kevés mustárral ízesítettem. A közben megfőtt rizs tetejére tettem, petrezselyemmel őrölt paprikával kiváló egytálétel lett belőle. Fogyókúrázóknak, vegetáriánusoknak kimondottan előnyös.
Tippek: Aki érzékeny a puffadásra, kevés köményt tehet a mártásba.
Írta: Kulcsár Péter
Utolsó kommentek