Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

Belsőségek közül májat készítettünk, azon kívül más szerv nem igen került az asztalra. Hentesnél járva, apró hosszúkás, de tömzsi szív vigyorgott rám. Az eredeti ára az égbe szökken, de ezúttal akciósan megvehettem. Miközben kimérte a szaki, az elkészítési módon gondolkodtam, kiadós ételt akartam.  Pörköltet leginkább, csirke, vagy disznóhúsból főztünk, szívből, még nem készítettünk. Sajnos kevesen főzik, mert az előkészítése sokak szerint időigényes. Panaszkodnak a szíven lévő hártyára és a masszív zsírrétegre. Az általunk vásárolton is akadt, de a tisztítással nem bajlódtam, teljesen fölöslegesen tartottam.

Hozzávalók:

1kg csirkeszív

20 dkg vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kk őrölt bors

1 kk kömény

1 kk só

1 dl vörösbor

Az apró szíveket keresztbe két részre vágtam, majd alaposan megmosdattam. Miközben szűrőn lecsöpögött a víz a hagymát apróra vágtam, serpenyőben zsiradék nélkül pároltam, hiszen a szíven lévő pótolja. A leszűrt szívet hozzátettem, ami levet eresztett. Közben kevergettem, mikor szívek kissé elfehéredtek, a tűzről félretettem, sóval, köménnyel, borssal fűszereztem. A sápadt színét piros paprikával behintettem, a fokhagymát ráreszeltem. Csak annyi vizet tettem hozzá, hogy éppen ellepje. Elkényelmesedve a finom ebéden elmélkedtem, de a pörkölt alapjáról, a paradicsomról, paprikáról megfeledkeztem. Vörösborral helyettesítettem, keveset tettem az ételbe. Egy órán át főztem, megfőtt és roppanós lett, aki lágyabban szereti, két órán keresztül főzheti. Köretnek kiváló a nokedli.

 Nálam ez sem sikerült, mert a szobából, valaki megszólalt: „mikor eszünk szívem” ?

Írta: Kulcsár Péter