Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

A szellemes káposzta hozzávalójának egyikéből, kimaradt pár darab gomba. Nem az esetlegesen végtagokon megjelenő, nem is a kertünkben termő, hanem vásárolt csomagolt változata a csiperke. Sütve nemrégiben ettünk, rántani kicsik voltak, így a kisebb terméseket levesnek szántuk. Hófehér színűket elveszették, kicsit úgy tűntek, mintha napoztak volna, ezért a héjuktól mindegyiket megszabadítottam. Szociális vénámat eldobva a lábukat amputáltam. A kalapjukat hosszanti szeletekre vágtam, de a lábak nem mozdultak, gondoltam, utoljára még legyenek együtt, a darabolás után serpenyőbe dobtam. Előtte a hagymát sósan megpároltam, a szeleteket hozzátettem.  Lassú lángon sültek, a gombák a lelkük mellett vizet is veszítettek. Mikor már, mint egy magyar boldog nyugdíjas megráncosodtak, vízzel felengedtem őket. Öt perc kóstolás után lábvíz ízét érezve, óvatosan fűszerezni kezdtem. Sóval, borssal, és egy kis reszelt gyömbérrel kedveskedtem, remélhetően nemcsak a levesnek.  

Mielőtt a kedves olvasóm a receptet végigolvasná, javaslom ismerkedjen meg e nemes fűszerrel.

A növényt már az első Kínai füvészkönyv is meghatározó gyógyszerként tünteti fel. Kínában és Indiában is alapfűszerként használják, immunerősítő, emésztési zavarokra kiváló. Afrikában gondoltak a párokra is, mint afrodiziákumra (nemi aktivitást növelő). Remélhetőleg az étel ebben is segíthet, ha igen várom a kommenteket.

Másnapra összeértek az ízek. Adagonként tejfölt tettem a levesbe.

Hozzávalók:

20 dkg gombatest lábakkal

1 kisfej vöröshagyma

fűszerek: só, bors, gyömbér,

tejföl

Írta Kulcsár Péter