A mai nap álmomban egy fantasztikus hangulatú bazi nagy görög lagzin voltam, ahol hatalmasat mulattam, és az ételek között a nemzeti eledelük is megjelent.  Reggel  a felkelést követően még mindig epekedtem, na nem a lagzi miatt, az többet már nem lesz, de a tzatziki ötlete nagyon megtetszett.

Korábban soha nem készítettem el ezt az ételt, ezért recepteket nézegetem. 4-6 személyre két kígyóuborkát javasoltak a gasztronómusok. Kutatva a zöldségek között két vaskosabb, legalább 20 centiméter hosszú darabra bukkantam, majd izzadtam, mert a méretet nézve férfiasságomon csorba esett. Mindegy ráztam meg magam férfiasan, úgysem akarok „művész filmben” díszelegni.

Alaposan megsikáltam akár bizonyos esetekben segédeszköznek is igénybe vehető uborka egyedeket, kezembe vettem és egyesével héjastól nagy lukú reszelőn lereszeltem. Az eredeti állapotukhoz képest sokkal kisebbek lettek, mondhatni összeestek, most már a méret miatt sem kellett idegeskednem. Nem sóztam be őket, mert nem akartam, hogy sok levet eresszenek. Külön tálba a joghurtot, tejfölt, túrót alaposan összekevertem. Több gerezd fokhagymát, egy kis fej vöröshagymát összereszelve hozzátettem, sóval, borssal, citrommal, kaporral ízesítettem, majd a lereszelt uborkákat hozzátettem. Két órán keresztül az ízek összeérése miatt a hűtőbe tettem. Finom lett az étel, és még lagziba sem kellett mennem.

Hozzávalók 4-6 nagy étvágyú személynek.
2 darab méretes kígyóuborka
40 dkg tehéntúró
fél liter joghurt
fél liter tejföl
citrom leve
4 gerezd fokhagyma

egy kisebb fej vöröshagyma

bors
kapor
                                                                                         Írta: Kulcsár Péter