korhelyleves káposzta másnaposság

Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

A húsvét közeledtével, az alkohol fogyasztókra is gondolva jutott eszembe a korhelyleves.  Régebben olvastam, hogy a korhely jelentése többek között a részeges, mulatozó, léha ember. Csokonai Vitáz Mihály mondotta: a „megterhelt és heves gyomrunknak új erőt ad a korhelyleves”. Egészséges, könnyen elkészíthető étel, némi húsfélével tálalva tápláló is lehet az eledel. Savanyú káposztát nem találtam a piacon, mi majd jövőre szándékozunk savanyítani. Kizárásos alapon, maradt a konzerv. Óvatosan konzervnyitóval kibontottam, hogy a leve ki ne csorduljon. Egy tálba tettem, megkóstoltam, nagyon savanyú volt, a szemeim majdnem kocsányon lógtak. A levét egy pohárba csurgattam, a későbbiekben ivólének kiváló lesz, a hűtőbe beletettem. A káposztát kettő alkalommal kimostam, kicsavartam a kezeimmel, nem a mosógéppel, közbe kóstolgattam, hogy a savanykás íze maradjon meg valamennyire.

Hozzávalók:

0.5 kg savanyú káposzta

virsli

füstölt sonka

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 ek tejföl habarás helyett, adagonként 1 tk

fűszerek: só, bors, kapor, kömény,babérlevél, őrölt pirospaprika, mindegyikből egy kk

Közben egy nagyobb mérető vöröshagymát nagyon apróra daraboltam, közbe könnyeim ömleni kezdtek. Reszeltem kettő gerezd fokhagymát is. A vöröshagymát nagyon kevés zsiradékra tettem. A hűtőben találtam egy férfias méretű virslit, karikákra szeleteltem. A húsvét közeledtével egy sonka is vigyorgott rám. Kisebb darabot kockára vágtam, és a közben megpárolódott hagymához tettem, összekevertem. Őrölt pirospaprikával, sóval, borssal, kaporral befűszereztem, tejföllel besűrűsítettem, így a gyomrot megterhelő rántásra sem volt szükségem. A sűrű ízletes hamis pörköltalaphoz, hozzá tettem a káposztát, alaposan összekevertem.

korhelyleves káposzta másnaposság

Fedő alatt megfőztem, hamar kész lett akár a másnaposok megmentője is lehet a korhelyleves.

Írta: Kulcsár Péter