Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

A minap a kamrában forgolódva, egy üvegre pillantva, óriási felfedezésre jutottam. A cseresznye és a paprika teljesen különbözik egymástól, előbbi gyümölcs, utóbbi zöldség.  Rögtön feltettem magamban a kérdést? A cseresznyepaprika a kettő szaporodásának az utódja? Nyalván nem.

Nyári emlékek jutottak eszembe. A lamentálás közepette reggel kiszaladtam a kertbe. Pirossá érett gömbölyű vegyszermentes cseresznyepaprikák meredtek rám.

savanyúság cseresznyepaprika tartósítószermentes

Örömmel tettem eleget kérésüknek, ollóval megszabadítottam őket. Éhnyomorra gondoltam, megkóstolok egyet. Csillogó bicskával, kicsumáztam, talán egy-két mag maradhatott a bestián. Mohón a számba vettem rágtam egyet, majd úgy éreztem, itt a végem. A nyelvemet keresgéltem, azt hittem leesett, miközben a fejem vérvörös lett. Az eset után fél óráig öblögettem, hogy újra beszédképes legyek. Rögtön a holnapi reggelre gondoltam, mikor egy másik testáljam lesz „beteg”.

A bosszú fortyogott bennem, ennek itt vége kell, hogy legyen. Kiválogattam e legszebbeket, alapos súrolást követően csíramentes befőttes üvegbe kerültek. A csírátlanítás a legfontosabb eljárás, azaz szinte steril környezetet teremtve kell elrakni, a zöldségeket, gyümölcsöket. Miközben új környezetükkel ismerkedtek, a levüket készítettem. Kilónként nyolc deci vizet felforraltam, sóval, ecettel, korianderrel, majoránnával ízesítettem. Forralás után a cseresznyepaprikákra öntöttem,  őt percig fejre állítottam, majd dunsztba tettem.

savanyúság cseresznyepaprika tartósítószermentes

Örömmel konstatáltam, szépek lettek, majd az udvarra mentem, és az asztalon megleltem egyet, ő nem került az üvegbe. Hogy miért a kép magáért beszél. Lehet találgatni, mije nőtt ki.

savanyúság cseresznyepaprika tartósítószermentes

Mai nap megkóstoltuk, fenséges savanyúság lett.

Jótékony hatásai: kapszaicin tartalma miatt étvágycsökkentő, kalóriaégető, szív és érrendszerre is hatásos.

Írta: Kulcsár Péter