Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

Az éjjel savanyú káposztával álmodtam, éreztem az ízét, miközben a szájnyálkahártyámat bolondította. Reggel csipás szemekkel a hűtőben hűlt helyét találtam. A hentesnél megláttam, és a kosárba rántottam. Halványlila gőzöm sem volt, mit kezdjek őkelmével. Magába nem ehetem meg, a környezetemre való tekintettel. Nézegettem az üresedő hűtőt és a polcrendszert, meglátom a gombát, szerencsére nem a lábamon. Maradt hát a csiperke. Akkor, még nem gondoltam a kettejük frigyének következményére.

Apróra vágtam, és kis lángon fonnyasztottam, míg meg nem könnyezett. Nem akartam, hogy ketten unatkozzanak, további társakat kerestem. Kissé gyűrött zacskóban árválkodott pár szem barna szemű meghatározhatatlan külsejű növény? Közelebb mentem, úristen bolgár, bogár? Párásodó szemüvegemet ormányomra feljebb toltam, és megláttam a bulgurt. Tovább kutakodva a vöröshagymát és rokonát a foghagymát, akarom mondani a fokhagymát, mert előbbi a számban leledzik, a többi alapanyaghoz tettem. Izgatottan kibontottam a zacskós savanyú káposztát, belekóstoltam, csak ne tettem volna. Ezt biza alaposan ki kellett mosni.

Mikor már a káposzta ízét is lehetett érezni, kevés olajon megpirítottam, néha egy kis vízzel belocsoltam. Borssal, sóval, tüzes kancával (Csili olaj). Pár percig felette álltam, unatkoztam, gondoltam, mire őkelme puhul, a többi alkatrésszel bíbelődöm. A hagymát a párjával apróra aprítottam, megpirítottam. Kb fél óra után a káposzta is megadta magát, puhulni kezdett a drágám. Közé tettem a hagymát. A bulgurt eközben egy másik lángon megfőztem. Egy tepsibe a káposztás bulgurt beletettem, tejfölnek csúfolt cuccossal megkenegettem. Tetejét gombaszeletekkel díszítettem. Valami hiányérzetem támadt. A sajt. A frigóba láttam egy példányt, még nem mászott, gondoltam felhasználom. Az alkotás tetejére reszeltem, sült szalonnadarabokkal ízesítettem. Sütőbe tettem, fél óra alatt kész lett az étek.

Utóirat: szellőztetés javasolt.
Jó étvágyat.

Hozzávalók 4 személyre:
fél kg savanyított káposzta
20 dkg bulgur
egy nagy fej vörös hagyma
egy kisebb fej fokhagyma
30 dkg gomba
10 dkg füstölt szalonna
15 dkg sajt (füstölt a legjobb)
só, bors, Csili olaj

                                                                      Írta: Kulcsár Péter