Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

Gyakran nézek gasztronómiával foglalkozó műsorokat, de egyetlen egy alkalommal sem főztek benne szerencsémre krumplis tésztát. Hiányérzetem nem támadt, és oroszlán könnyekkel sem piszkítottam be a szalvétát. Napköziben nem egyszer tették elém, emlékeim szerint,  akkor még a korom miatt, szőr híján a borsódzott a hátam. Miután felmerült az étel ötlete rögtön elvetettem. Valamelyik nap változás következett be véleményemen. Egyik barátunkkal beszélgettünk, különféle receptekről is szólt a diskurzus. Aznap ebédre krumplistésztát főzött, számomra teljesen extrém, és akkor úgy véltem, elfogadhatatlan módon. Udvariasan végig hallgattam, miközben arra gondoltam, mikor hagyja, már abba nálunk úgysem kerül az asztalra. Pár nap elteltével eszembe jutott a beszélgetés, véleményemet feleségemre való tekintettel megváltoztattam. Nem nagy buzgalommal, de nekiláttam az aznapi menü elkészítésének. Egy általam még egy alkalommal sem főzött étel, de annyira jól sikerült, hogy hamarosan megismételjük.

Hozzávalók:

O.5 kg burgonya

1 db vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

O.5 kg fodros nagykocka

fűszerek: só, bors, piros paprika

A mai napra két személynek, de két napra főztem. Fél kilónyi burgonyát megpucoltam, nagyon apró darabokra vágtam, tányérra félretettem. Közben egy hatalmas méretű vöröshagymát, zsebkendő kíséretében apró darabokra vágtam, megpirítottam. A nyers krumplit hozzáraktam, val, borssal, piros paprikával és fokhagymával ízesítettem. Idáig gondolom eddig semmi különöset nem tettem, sokak számára ismerős lehet a művelet. Paprikás krumplit készítettem. Jól alaposan megfőztem, szinte püré lett, ezért erről a fázisról inkább képet nem mellékelek. Kis lángon főztem, miközben, a hozzávaló tésztát kifőztem, igen a kettő egytálételnek lesz elkészítve. Leszűrtem a nagykockát, nem a Rubikot a fodrosat. Tepsibe tettem, miközben a sütőt előmelegítettem. A paprikás krumplit összeturmixoltam, a tésztát vele leöntöttem, és a sütőbe beletettem. Hazudnék, ha azt állítom, az éhségtől, rosszul lettem, nem szinte félve gondoltam az ebédre.

Fél óra elteltével a sütőből kivettem, mikor már a teteje pirulni kezdett. Megkóstoltam, és arra, gondoltam a menzán, miért nem lehet ilyen étel. Adagonként erős cseresznyepaprikával díszítettem.

Tippek: a paprikás krumplit a tészta miatt bő szafttal érdemes készíteni.

Írta: Kulcsár Péter