Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

Gondolom, mások is megkapták már életük során, hogy valaki rájuk mordult „ne beszélj már zöldségeket”, mindez a piacon járva a mai napon egy kofa szájából kicsúszott. Húsban ezek után nem gondolkodtam, csak a zöldségben, viszont az árakat látva megtorpantam. Hirtelen eszembe jutott, hogy az idei bőséges termésből pár fajta zöldséget félreraktunk az ínséges napokra. Nem kell  a hiperbe menni, és a sápadtnál sápadtabb „növényfélékre ezreket kiadni. A kamrában cukkinira, és tartósítószer mentesen elrakott paradicsomszószra bukkantam.

Hozzávalók:

1 darab cukkini

1 db vöröshagyma

1 ek oliva olaj

paradicsomszósz

bazsalikom, oregánó, só

A zöldségek előkészítése.

A cukinak nem mondható ovális, de vastag, mintegy 1 kiló tökfélét a héjától megszabadítottam, majd félbevágtam, és a bendőjében lévő, magokat kivágtam, a cukkinit kockákra vágtam.  Az elmaradhatatlan hagymát, szinte milliméteres szeletekre hosszában elvagdostam. Olívia, jutott eszembe, nem egy régi kedves, bűbájos női ismerős, hanem a névrokona az olaj. Belőle egy evőkanálnyit serpenyőbe felforrósítottam, a cukkinit, a hagymával kérgesre pirítottam. Miután szolárium vörösnek tűntek, a tűzhelyről levettem.

A szósz elkészítése.

A sült zöldségek elmaradhatatlan velejárója, a zamatos, fűszeres szósz. Jól elfér egymás mellett a paradicsom a bazsalikom és az oregánó. A fűszereket a szósszal alaposan összekevertem, kissé megsóztam és a zöldséghez tettem. Felforraltam, és spagetti tésztával tálaltam.

                                                                     Írta: Kulcsár Péter