Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

A pörkölt elkészítése.

Az egyik legkiadósabb leves elkészítésével lepem meg magunkat és az olvasókat, ráadásul „trükközni” is lehet vele. A sertés vélelmezhetően megsértődne, ha tudná valójában, mi készül belőle. Pörköltnek indult, de leves is lett belőle. Az előkészületek meghatározó része, a százas zsebkendő előkészítése, sok kell belőle, mert egy jó sűrű pörkölt alapja a rengeteg hagyma. Kettő darab túlméretezett vöröset meghámoztam, apróra szabdaltam, a felforrósított edénybe tettem. Enyhén besóztam, no nem azért mert sóhiányos volt, hanem kevésbé éghet le a szentem. Miután pár perc után kezdett főni, majd kissé pirulni, a fokhagymát lereszeltem, hozzátettem. A reszelés egy jó módszer jobban kijön az íze és kevesebb is kell belőle. Miközben a fenséges hagymaszagot már a szomszéd is érezhette, az apró darabokra vágott sertést beletettem. Kis lángon kérgesítettem, így a hús leve még finomabbá teszi a pörköltet. Miután levet eresztett a tűzről levettem, piros őrölt paprikával ízesítettem. Alaposan összekevertem, nagyon kevés vízzel felöntöttem, annyival, hogy a húst éppen ellepje.  Sóval, borssal, majoránnával, köménnyel fűszereztem. Nem zártam teljesen el a külvilág elől, a fedőn rést hagytam, vízzel pótoltam, de kevéssel, hogy jó sűrű legyen a szaft.

Hozzávalók:

1 kg disznóhús

2 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

fűszerek: só, bors, őrölt piros paprika, majoranna, őrölt kömény

A gulyásleves elkészítése.

Miután szembesültem azzal, hogy az adagot túlméreteztem, akár egy kisebb hadseregnek elegendőt készítettem, a fagyasztó dugig tele, rájöttem egy részéből mást is készíthetek belőle. GULYÁSLEVEST. Igen, magam is meglepődtem, de isteni lett. A már-már szégyenletesen pimasz méretű répát, átlagos méretű fehér megfelelőjét, karikákra szeltem, és kevés zsiradékon pirítottam, sóval, borssal, fűszereztem, azaz egy zöldséglevest készítettem. Az attrakció alatt a sertés darabok puhultak, közben a leves ízei összeértek. Mikor már röfögő barátunk teljesen megadta magát, azaz, majdnem ehetővé vált, belőle a levesbe annyit tettem, hogy egy kiadós gulyásleves készüljön belőle. Amíg a pörköltben és a levesben lévő húsok teljesen megfőttek, annak örültem, egy „legyet” kétcsapásra leütöttem, mert a pörköltből leves is lett.

Hozzávalók:

1 hosszú és vastag répa

1 a répánál kisebb és vékonyabb, fehérrépa

fűszerek: só, bors, őrölt piros paprika, majoranna, őrölt kömény

Írta: Kulcsár Péter