Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

A burgonya az egyik legkedveltebb, talán a legismertebb zöldségfajták közé tartozik. Levesek, főzelékek, készételek alapeleme, és köretként is gyakran kerül az asztalokra. Szinte minden háztartásban főznek belőle.

A húsvéti családlátogatás előtt egy egyszerű, laktató, rövid időn belül megfőzhető, süthető ételt akartunk. Krumpli mindig van otthon, tyúkjaink nincsenek, tojni még, legalábbis tojást nem tudok, maradt a bolti. Galambtojásra emlékeztető méretűeket kaptunk, amit húsvét előtt kicsit furcsának tartottam. Bevásároltam, de úgy, hogy két tojást egynek számoltam. Hideg vízben felraktam főni, forrást követően negyed óráig főttek, majd hideg vízbe tettem őket, hogy a héjukat könnyebben leszedhessem.

Hozzávalók:

 1 kg burgonya

kolbász

2 nagy fejhagyma

13 db tojás

4 dl tejföl

fűszerek: só, bors, kapor

A burgonyát szintén megfőztem, majd éles késsel megpucoltam, keresztbe vékony szeletekre vágtam, a művelettől a tojásokat sem kíméltem meg. A rakott burgonya kolbász nélkül, olyan, mint a húsvét nyúl nélkül, ezért egy jókora darabot vastag karikákra vágtam.

.A hagyma a kolbásszal együtt, mindig pikáns ízt kölcsönöz, ezért egy jókora fejet, megpucoltam, megpirítottam.

A serpenyőbe rétegesen a burgonyákat beraktam, tetejére kolbászt, hagyma, majd a mustárral bekent tojások kerültek. Sóztam, borsoztam. Összesen három réteg lett, a tetejére burgonyát raktam, és az alkotást kölni helyett kapros tejföllel meglocsoltam.

Sütőben megsütöttem.

                                                                                    Írta: Kulcsár Péter