Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

A füstölt ételek a gasztronómiai különlegességek szerves részét jelentik. Falun e hasznos és nemes szokás gyakran dívik, mikor a húsételeket füstölik, sózzák, főként disznótoroknál. Városban lakók többsége eme különlegességeket henteseknél szerzik be. Nálunk füstölő kialakítására nem került sor, így maradt a bolt. A húsban biztos voltam, de az étellel kapcsolatban dilemmáim akadtak. Nem füstölögtem, majd a hús beszerzése után, és az otthon lelhető élelmiszerek láttán kiötlök valamit. A boltba érkezve egy jókora borda majdnem kiütötte a szemeimet, pirosos ruhában díszelgett. Kérdésemre a hentes rávágta, valódi disznóból származik, szerencsére a böllérek kellő mennyiségű pálinkától, nagyvonalúan húst is hagytak az állaton. Az árát sem mérték aranyban, megvettem és gyorsan haza rohantam. Régen készítettünk nokedlit, burgonya még akadt a kamrában, akkor legyen egy hagyományos, de különlegesen elkészített étel az asztalon, a jó öreg paprikás krumpli.

Hozzávalók:

füstölt borda (mennyisége a füstölés mértékének függvénye)

0.5 kg burgonya

1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 tk őrölt piros paprika

csipet só és bors

nokedli (liszt, tojás, víz(

A füstölt borda és a hozzávalók előkészítése.

Szerencsémre jó fejnek bizonyult a hentes, mert a bordát egy hatalmas bárddal apró darabokra szelte. A népegészségügy rosszul lett volna, ha látja, egy pirinyó húst levágtam, megkóstoltam, erre azért volt szükség, kiderüljön, kell e áztatnom a bordát, mert ha sós, akkor ehetetlen, de nem. A két fajta hagymát apróra vágtam, először kevés olajba a vöröset pirítottam, majd a fokhagymát, mert az utóbbi hamarabb megéghet. Miután megpirultak a tűzhelyről levettem, őrölt piros paprikában meghempergettem. A füstölt hússal összekevertem, hideg vízzel felöntöttem, tűzhelyre tettem.

Ezzel a művelettel érdemes kezdeni az ételt, mert, ha a nyugdíjas a disznó, fedő alatt is legalább 1.5 óra alatt fő meg. A füstölt illat az egész házat belepte, egyre éhesebb lettem. Mikor már, majdnem megfőtt, a megpucolt, négy részre vágott krumplikat hozzátettem. Felforraltam, és a nokedlit benne kiszaggattam.

Érdemes kipróbálni e különlegességet.

                                                                         Írta: Kulcsár Péter