csirkecombok lecsó nokedli

Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

Életem szakaszaiban eltérő mennyiségben és minőségben a combok, mindig jelentős szerepet játszottak. Természetesen a női testrészre gondolok. A kannibalizmus távol áll tőlem, így az étel esetében maradtak a csirkecombok. Két hatalmas, méretét és állagát elnézve kevéssé a nyugdíj előtt álló húsokra bukkantam. Az ebédre készülődvén, nem akartam vacsorára tálalni, így a combokat éles késsel keresztben beirdaltam. Hatalmas méretű serpenyőbe, magas hőmérsékleten megpirítottam. Hangosan sercegett, levet eresztett. Mikor már olyan lett a színük, mint jó magam egy erős napozás után, kivettem, és az előkészített tepsibe tettem.

csirkecombok lecsó nokedli

Csapjunk a lecsóba

A paprika, paradicsom az ételben is kiváló barátok. Felhasználási módjuk is változatos. A paprika a zöldségek közül mindig is a kedvencem volt, gyermekkoromban sokszor csoki helyett két pofára fogyasztottam. A fajtái változatosak, sokan az ételekhez is egy- egy fajtához szigorúan ragaszkodnak. Még a nyáron egy kedves szomszédunktól a hatalmas mennyiséget kaptunk. Zöld kápia paprikákat rejtett a csomagunk. Én nyersen is kedvelem, de kíváncsi voltam ételként milyen is lehet.  Egyet gondoltam, csapjunk a lecsóba. A paprikákat a csumájától megfosztottam, a cukkinival együtt karikákra vagdostam. Pikáns ízt akartam az asztalon, ezért őket Oliva olajon megpirítottam. Amíg sütkéreztek, a hozzávalójukat is elkészítettem. A hagymát apró darabokra aprítottam, saját készítésű paradicsompürét felbontottam. A paprikák közben kérgesre pirultak. A karamellizált hagymákat velük összekevertem, paradicsomszósszal nyakon öntöttem, borssal, sóval, bazsalikommal ízesítettem. Tartósítószer mentesen befőttes üvegbe elraktam, majd a mai napon felbontottam.

csirkecombok lecsó nokedli

Hozzávalók:

csirkecombok

0.7 dl lecsó

a körethez: víz, liszt, tojás, 3 gerezd fokhagyma

A bőrüket kérgesre pirított csirkecombok a tepsibe kerültek, és a kész lecsóval  meglocsoltam, alufóliával betakartam, majd a sütőben 200 fokon 1 órára betettem.

Fokhagymás nokedli

Különleges ételhez nem mindennapi körettel kedveskedtem. A nokedli az egyik kedvencünk, nem az egyszerűség jegyében készítettem. A lisztet, tojást alaposan kikevertem, annyi vizet tettem, hogy a tésztája lágy legyen. Állni hagytam, addig a vizet felforraltam, amiben kis kanállal főztem ki. Mikor a főzővíz tetején a nokedlik úszkáltak, tányérba tettem, és lereszelt megpirított fokhagymával, petrezselyemmel megszórva tálaltam.

csirkecombok lecsó nokedli

                                                                                                   Írta: Kulcsár Péter