Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

A burgonya és a tojás, leginkább a faluban élő emberek étlapján gyakran szerepelt, aminek többféle oka is lehetett. A krumpli, szinte mindenhol megtermett a kertekben, és a legtöbb helyen tyúkok is szép számba tojták a tojásokat. Szárnyasok nem kaptak szerepet a portánkon, kotlásra is teljesen alkalmatlan vagyok. Belegondoltam, miközben a kert közepén, fényt visszatükröző hátsó felemmel a téli hidegben a tojásokon dermedek, ezért boltban szereztem be. Burgonyából volt bőven, a saját termésből félretettünk télire, természetesen vegyszermenteset. Ezúttal nem akartam sok időt eltölteni a konyhában, kevés időt igénylő ételt akartam. Laktató, olcsó, sült ételt tálaltam.

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg burgonya

2 db vöröshagyma

8 db tojás

10 dkg párizsi

2 ek tejföl

ízlés szerint fűszerek: só, bors, kapor

A burgonyát alaposan megmostam, megpucoltam, vékony szeletekre vágtam. A hagymáról a héját leszedtem, egy részét apróra összevágtam, olajra tettem. A hűtőbe kukkantva, megláttam egy párizsit, na nem egy franciát, hanem a felvágottat. Húspótlóként neki is helyet akartam biztosítani. Összedaraboltam, közben a párolódott hagymára borítottam, kevergettem, hogy az ízek összeérjenek. Serpenyőbe a burgonyát kisütöttem, tepsibe, majd sütőbe tettem. A hagymás párizsit a tetején szétterítettem. Egy nagyobb, karikára vágott hagymát a tetejére tettem, a felvert tojásokkal meglocsoltam.

Háromnegyed óráig 250 fokon sütöttem, éles késsel szeletekre vágtam, kaporral, borssal kikevert tejföllel tálaltam.

Tippek: amennyiben egyszerre nem lett elfogyasztva, sütőben és nem mikróban érdemes felmelegíteni.

Írta: Kulcsár Péter