Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

Az egyben sütött ételek a család kedvenceit képezik, több recept alapján is nagyon izgalmas ételt lehet készíteni. A húsok, zöldségek párosításával lenyűgöző és ínycsiklandozó lehet az étek, kiegészítve különleges fűszerekkel. A következő receptben ezeknek a paramétereknek is szeretnék megfelelni. Régóta kívánok, egy nagy adag savanyú káposztát, különféle változatban is kipróbáltuk.

Ettünk Székelyt, rakottat, töltöttet. A hagyománytiszteletnek a mai napon hátat fordítottam. A féltve őrzött kamra polcán egy henger alakú dobozban savanyú káposztát találtam. Ízibe kibontottam, belekóstoltam, majd azt hittem eldobom az agyam. Mintha tömény ecetben tartották volna.

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta

10 dkg húsos füstölt szalonna

30 dkg tarja (bármilyen hús jó)

1 fej vöröshagyma

1 kisebb fej fokhagyma

2 dl tejföl (kevés vízzel lehet hígítani)

fűszerek: só, bors, kömény, kapor, pirospaprika

Mindenre van megoldás erre is, ezért nem szontyolodtam, kettő alkalommal hideg vízben átmostam. Kóstolgattam, még egy alkalommal átmostam, közben a számat tátogattam. Önsajnálat helyett azon agyaltam, hogyan kompenzálhatom a savanyúságot. Szalonnára gondoltam, nem a sajátomra, abból is van bőven, de nem akartam az étel helyzetén tovább rontani. Inkább a frigóba mentem, egy csík szalonnát a füstölt illata alapján megleltem. Nagyon apró darabokra vágtam, majd a serpenyőbe kissé megabáltam, tányérra félreraktam.  A zsírját a serpenyőbe hagytam, majd tovább agyaltam, mert a szalonna ennyi káposztához vajmi kevés. A mélyhűtőben lévő hús ránézve, még a kutyáink fél fogára sem elég. Apró darabokra vágtam és a szalonna zsírján megpirítottam, majd beborsoztam, sóztam, fokhagymát beledaraboltam, egy kis tömény helyett köménnyel megszórtam, a tűzről levettem, hogy a piros paprika ne keseregjen, vízzel felöntöttem, de csak annyival, hogy éppen ellepje. Közben a kicsavart káposztát erős tűzön megpirítottam. Eközben a „hamis pörkölt” is félig megfőtt, hozzátettem a szalonnát egyet forraltam rajta. A sütőben a tepsibe a káposztának beágyaztam, rá tettem a szalonnás, húsos szaftot.

Viszont, mivel a káposzta megpirult, levétől megszabadítottam, kapros tejföllel meglocsoltam, tetejére hagymakarikákat raktam.

Kétszáz fokon 50 perc alatt a káposztaágyon sült étel.

                                                                              Írta: Kulcsár Péter