Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

A téli napokon egy könnyen elkészíthető, egyben tápláló levesre vágyódtunk. A pincében szétnézve burgonyát, veres hagymát és engem teljesen megszégyenítő méretű sárgarépát találtam. Szociális vénám miatt megsajnáltam őket, és őkelméjüket a kosárba dobáltam. A lakásba érve a hűtőbe kutakodtam, ahol tojásra, egy csík füstölt szalonnára, a kamrába pedig lisztre bukkantam.  Egyszerű, de mégis különleges ételt akartunk az asztalunkon látni. Hirtelen beugrott egy még soha el nem készített recept a burgonya gombóc leves. Nekiláttam a műveletnek. Először a vörös hagymát, és a szalonnát apró darabokra szeleteltem, a répát utolsóként hagytam, a mérete idegesített. A szokásoktól eltérően egyben melegedtek a lábosban, mint kiderült az ötlet jó volt, hiszen a répa és a hagyma levet eresztett, így a szalonna sem égett meg. Eközben a burgonyákat héjuktól megszabadítottam, apró darabokra vagdostam, forró vízbe pakoltam. Miközben főtt a megabált leves az „alkatrészekre” a krumpli levéből hozzá tettem, és borssal, fűszer paprikával, köménnyel, tárkonnyal, sóval ízesítettem. A megfőtt krumplit a hidegre tettem, majd villával összetörtem, kapott maga mellé, lisztet, nyers tojást, kevés vajat, összegyúrtam, közben, majdnem megizmosodtam. A levest felforraltam, a krumpli gombócokat beletettem, és kész lett a vegetáriánusok által kerülendő szalonnás krumplileves.

Utóirat: szerencsére ez esetben a fogyasztás után órákkal sem szükséges szellőztetni.

Hozzávalók:

A leveshez:

egy hosszában és vastagságában felnőtt filmekbe is helytálló méretű sárgarépa

kettő kisebb fej vöröshagyma

 egy vékony szelet füstölt szalonna

őrölt bors, tárkony, só, őrölt piros paprika

A gombócokhoz:

négy közepes méretű burgonya

egy tojás

annyi liszt, amennyit a burgonya „beszív”

vaj, minél több, annál puhább lesz a gombóc

                                                                          Írta: Kulcsár Péter