Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

Az emberek többsége szeret beszélni, akkor is, ha néha fölösleges, esetleg bölcsebb lenne hallgatni. Gyakran a semmiről csicsergünk, vagy mellébeszélünk. Ilyen esetekben hangozhat el egy mondat: „jól van, a lényegről beszélj, ne rizsálj már”. Az intrikát hallva magamba nem zuhantam, inkább a mai ebédre gondoltam. Elhangzott a rizs szó, elhatároztam a főzésnél is ez lesz a kulcsszó. Húsnélküli, könnyen emészthető, alacsony kalóriatartalmú ételt akartunk. Lássuk, a rizs miért is jótékony hatású. A szegény országokban, ahol húst a levegőben gyakrabban látnak, mint az asztalon, így próbálják pótolni a fehérjehiányt. Vasban, foszforban, magnéziumban gazdag, tartalmaz kalciumot, nátriumot és káliumot is. A szakirodalom a magas vérnyomásban szenvedőknek, szívbetegeknek is ételallergiásoknak is ajánlják. Egy magamon kipróbált tulajdonságát tapasztaltam, enyhe bélgyulladás esetén tényleg hatásos, fogyasztása a trónszéken töltött időt jelentősen csökkenti.

Ennyi kitérő után térjünk a receptre.

Hozzávalók:

Rizs

borsó

tejföl

mustár

fűszerek: bors, só, petrezselyem, kapor, őrölt piros paprika

 A rizst pár csepp zsiradékon, folyamatos kevergetéssel kicsit megpirítottam, majd hideg vízzel felöntöttem, fedő alatt megvártam, amíg felforr, majd a tűzről levettem, körülbelül 20 percig fedő alatt a vizet felvéve párolódott. Közben, egy kisebb méretű hagymát megpároltam, a fagyasztóból kivett borsóval összekevertem, sóval, borssal fűszereztem, tejföllel, kevés mustárral ízesítettem. A közben megfőtt rizs tetejére tettem, petrezselyemmel őrölt paprikával kiváló egytálétel lett belőle. Fogyókúrázóknak, vegetáriánusoknak kimondottan előnyös.

Tippek: Aki érzékeny a puffadásra, kevés köményt tehet a mártásba.

Írta: Kulcsár Péter