Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

Évek óta téma a családban a saját készítésű hamburger, a tegnapi napig, Pató Pál módjára, csak beszéltünk róla.

 A köztes időszakban többször fogyasztottunk, akár a reklámokban is hirdetett hamburgerezőbe Donald kacsára emlékeztető helyen. A hússal, azonban nem mindig voltunk teljesen elégedettek. Elhatároztam, darált disznóhúsból megpróbálok alkotni egy sokkal jobb ízűt. Péket nem akartam játszani, ezért a hamburgerzsemléket, a boltba vettem, szezámaggal voltak meghintve. Az összes hozzávaló a kosárba került. Mustár, majonéz, kecsap a mártáshoz, hogy ne csak hús legyen került hozzá paradicsom és zöldsaláta, csalamádé, sajt, na meg a kihagyhatatlan vöröshagyma. A sorban állás közben még egyszer összeállítottam a receptet, nehogy valamit elfelejtsek. Közelgett az ebédidő, ezért gyorsnak kellett lennem. A lakásban kipakolok, külön raktam a zöldségeket, zsemléket, és a szósz hozzávalóit is. Valami hiányzott, mi más a hamburger lelke e hús. Egy perc alatt elküldtem magam melegebb éghajlatra közben pánikoltam.

A frigó üres, legalábbis hús nem lehet benne. Alaposan a hűtőben fürkésztem, és megláttam a csirkeszívet. Nem, nem, hamburgerbe ilyet nem lehet. Nem volt más választásom, a cél szentesíti az eszközt belevágtam. A szívből készítettem korábban pörköltet, akkor miért ne lehetne belőle húspogácsa a burgerbe.  Miközben az arcom lángolt a méregtől, a szívet apróra összevágtam, majd beletettem a húsdarálóba. Hihetetlen, de percek alatt darált hús lett a szív állaga. Kezdtem megnyugodni, legalábbis a színem már nem a paradicsomhoz hasonlított. A nagyon apróra vágott vöröshagymát rátettem, kapott még egy tojást, az alkotóelemeket összekevertem. Szerencsére hagytunk szikkadt kenyeret, rozst és fehéret vegyesen, a húsos masszához morzsoltam őket. Tettem bele alap fűszereket.  Alaposan összekevertem, majd két kézzel pár percig összegyúrtam. A pogácsákat  kabát helyett zsemlemorzsába meghempergettem. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem, a vizes kézzel lapított húspogácsát. Amíg a sütőben sütkérezett, elkészítettem a zsemléket, Mindkét felét megpirítottam, hogy a szószt ne szívja be.

Hozzávalók:

4 darab hamburger zsemle

35 dkg csirkeszív

zsemlemorzsa

1 kisebb fej vöröshagyma

mustár

majonéz

kecsap

lapka sajt

csalamádé

uborka

paradicsom

saláta levél

fűszerek: só, bors

burgonya

Az egyike alját, majonézzel összekevert kecsappal megkentem. A megsült húspogácsát rá raktam, a következő réteg a lapka sajt lett. A tavasz jegyében rátettem, szeletelt uborkát és paradicsomot, rá a salátát, szeletelt hagymát.

Az eső nem esett, de raktam rá  kalapot.

A másodiknál az alját mustárral kentem, a paradicsomot, uborkát csalamádéval helyettesítettem.

Pár percig, hogy a sajt megolvadjon, mikróba tettem. A köret sült krumpli lett

Hamburgeresek rettegjetek, isteni lett a sajátos itthoni hamburger.

Írta: Kulcsár Péter