Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

A mai napon kivételesen csülök került az asztalra, állatból való, méghozzá egy disznóból.  A négylábú hátsó csülkét választottuk ki főételnek. Látvány alapján sportoló nem lehetett a testrésze zsírban bővelkedett. Egy alapos fürdetés után hideg vízbe került szegény, nem sokáig fázott, pár perc után a vízben megmelegedett, majd forrni kezdett. Ezután a habot a tetejéről eltávolítottam, majd a lángot kicsire vettem, az ideiglenes házára tetőt helyeztem. Nem hagytam magára, társként szemes borsot, babérlevelet, vöröshagymát, fokhagymát, választottam számára. A tűzhelynek adtam munkát eleget, négy óra alatt puhult meg teljesen. A csontjától nem akartam, hogy megváljon, amikor majdnem megfőtt az állat a sütőbe helyeztem, hogy a bőre pirosra veresedjen, egy jó fajta sörrel bekenegettem. 10 percenként rá néztem, szerencsére nem ébredt fel. 1 óra alatt a bőre is ropogósra sütöttem.

Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg hátsó csülök
2 db közepes méretű vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 evőkanál szemes bors
4-5 db babérlevél
2 dcl sörital

A szokványos, sokszor átlagos, ezért köretnek chilis babot akartam. A kamrában egy bab és kukoricakonzervre leltem, felbontás után őket serpenyőbe helyeztem. Megforgattam őket, majd a csülök levével párolódni hagytam. Pár perc után paradicsomszósszal dúsítottam, curryvel, őrölt csini paprikával, borssal bolondítottam. Hozzávalók:
1 db babkonzerv (tarkababbal még jobb, előtte érdemes beáztatni egy éjszakára)
1 db kukoricakonzerv
1 doboz paradicsomkonzerv
1 ek curry
2 kk őrölt Csili paprika
1 kk bors

Utóirat: társaságban fogyasztás esetén oda kell figyelni gázszivárgás veszélye fennáll, a kifutási idő eddigi tapasztalatok alapján egy óra.

                                                                            Írta: Kulcsár Péter