Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

Egyszerűen elkészíthető, tápláló és a vegetáriánusoknak is kedvező húsmentes étel varázslásában gondolkodtam. A költséghatékonyságot is megpróbáltam figyelembe venni. A kamrába belépve, egy hatalmas ládába, pár különböző méretű burgonyák vártak rám. Különféle alakban pompáztak, kerek, ovális és göcsörtös formában egyaránt. Felkaptam egy vörös és egy fokhagymát. Nosza, a kosárba tettem, a lépcsőn felfelé igyekeztem, csak reméltem a hűtőbe találok ehető társakat a burgonyának. Győzelem, kiáltottam, három darab tojás, és egy doboz tejföl árválkodott némán, továbbá majonéz és mustár. De ezekből mit is készíthetek, főtt krumplit, főtt tojást? Nem, burgonyasalátát. Laktató, önmagában, de akár köretként is fogyasztható.

Hozzávalók:

0,5 kg burgonya

3 db tojás

3 dl tejföl

1 közepes méretű vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

ízlés szerint mustár, majonéz, só, cukor

A saláta elkészítése.

A burgonya előkészítése.

A korábbi gyakorlattól eltérően, a krumplit nem héjastól főztem meg, így sokkal roppanósabbak lettek. Megpucoltam, hideg vízben megfürdettem, kis kockákra vagdostam, vízbe tettem, és a telet figyelembe  véve, melegítettem, a víz forrt, a krumplik ordítottak, a lángot kicsire vettem, 15 perc alatt megfőttek. A főzővízből 3 dl-t egy tálba kivettem, a többit a toalettbe öntöttem, figyelembe véve a téli hideget. A krumplit a megmentett főzővízzel a kerti asztalra hűlni tettem, ennek később lesz jelentősége.

Az étkezési tojással való foglalatosság.

Igen direkt kihangsúlyoztam étkezési tyúkok által tojtakat használtam fel, a sajátjaimat  erre a célra alkalmatlannak találom. Alaposan megmostam, mármint a salátához szükségeseket, hideg vízbe tettem őket, majd főzni kezdtem. Érdemes betartani, a forrástól számított 15 perc a főzési időt, majd jéghideg vízbe kihűteni őket, mert akkor könnyebb megpucolni. Kihűlésük után a kabátjuktól megszabadítottam, majd éles késsel óvatosan, hogy a sárgája nem ugorjon ki a fehérjéből négy részre vagdostam.

A saláta alapja.

A tejföl néven árusított, tehenet szerintem rémálmában sem látott tejfölt kikavarta, ízesítettem, az addigra már apróra vágott vöröshagymával, lereszelt fokhagymával, miközben zokogtam.  Mustárral, majonézzel összekavartam, kevés sóval, cukorral összekavartam. Hígabban szeretjük bekebelezni, ezért a burgonya főzővízzel meglocsoltam. A „szószba” óvatosan, hogy meg ne rokkanjanak tettem bele a burgonyát, tetejére a főtt tojást. Hűtőbe órákig érlelődtek az ízek.

A tollat leteszem, mert a tojás miatt gázszivárgást észleltem.

                                                                               Írta: Kulcsár Péter