Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

A televízió nyomógombjait használva kevésbé örvendetes képek jelentek meg a gombáról. Sajnálatomra a kézen és lábon gyakran megjelenő spórások irtására mutattak készítményeket. Jobban szeretem emésztve, de a másik fajtát az ehetőt, így ötlött be egy jó kis, könnyen fogyasztható, és viszonylag pénztárcát kímélő változata a gombapörkölt.
 

Gondoltam a közeli erdőbe szedek egy kis hozzávalót, de a gombamérgezés tüneteit a tevékenység nélkül is produkálva lemondtam az ötletről. Megint maradt a bolt. Akciós és ehető terméket keresve találtam rá az áldozatra. A csomagoláson XL-es feliratot látva kosárba landolt a termék. Kibontva az M-es méret is túlzás, így a rántott változatra álmomban sem gondolhattam.
Nekiláttam.
 

Hagymaföld híján a boltból hozott hagymát apró kockára vágva megpirítottam, egy gerezd foghagymát is hozzá raktam, így az esélyegyenlőséget is le tudtam. Utána a lábától megfosztott gombafejeket megfürdettem, sikár kefe helyett a tenyeremet használva. Apró szeletekre vágtam, majd kevés olajon meghempergettem, a kötelező testnevelés óra helyett. Kis lángon megpároltam, ügyelve, hogy a leve ne följön el, de közbe ne is száradjon ki. A hold alakú szeletek egyre inkább össze ráncosodtak. Sápadtnak tűntek, ezért egy kis paprikával megszínesítettem. Ébren maradásuk érdekében kevés sóval, borssal megszórtam. Sznobságomat félretéve orgiát szerettem volna, kizárólag ízileg, ezért öntöttem hozzá pár csepp fehérbor ecetet. Közbe kevergettem, hogy elszédüljenek. Felöntöttem 4 dcl H2O-val. 20 perc múlva ránéztem, de nem voltam elégedett, úszkáltak, szerettem volna, ha kicsit megdermednek. Elővettem egy pohár tejfölt, és mivel hallottam nálam okosabbtól, hogy „addig nyújtózkodjak, ameddig a takaróm ér”, 1 deci vízzel spóroltam. Mivel a tejföldarabok úszkáltak a lében, liszt helyett, mert a vonalaimra csak vigyázom, keményítővel kihabartam, majd hozzákavartam, megrottyantottam.
Hallottam a házasságkötés szentségéről, a család fogalmáról, csakhogy ne legyen egyedül az étel, és én se fogyjak túl sokat, makarónit főztem hozzá, így minden elvárásnak megfeleltem. Vagy nem?
Hozzávalók:
75 dkg gomba
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt paprika
1 teáskanál só
1 kávéskanál bors
0.5 dl fehérborecet
kis pohár tejföl
1 kávéskanál keményítő
víz tetszés szerint

                                                                                            Írta: Kulcsár Péter