Imádom a gasztronómiát, a jó ételeket, mindezt humorba fűszerezve.

Lassan a tél elmúltával és a tavasz beköszöntével sokan küszködnek megfázással. A betegség kiváló ellenszere lehet a hagymaleves. Ezúttal sem a hagyományos módon készítettem az ételt, több fűszerrel remélhetően egyedi íz világot hoztam létre. A mai napon mindenképpen a hagymáké lesz a főszerep. A darabban a főszerepet a vöröshagyma kapta. Négy, egy kisebb sárgadinnye méretű példányokat választottam.

Megpucoltam, alaposan megtisztítottam „megmostam” majd pár zsebkendővel randevúztam. Félbe, majd vékony szeletekre vágtam, nagyon kevés olajon sóval behintve pároltam, majd pirítottam. Karamellizálni akartam, hogy az íze kissé édeskés legyen. A mellékszerepek közül az egyiket ezúttal a fokhagyma kapta. Sajnos a kertünkben termett elfogyott, ezért boltban kellett vásárolnom. Hazait nem kaptam, a vett elég ferdeszeműnek mutatkozott. Miközben a főszereplő a serpenyőben pirult az epizodistát kis lyukú reszelőn lereszeltem, hozzátettem, folyamatosan kevergettem, nehogy leégjenek. Közben eszembe jutott egy reklám, mely szerint „az orrodat is tisztíccsa”, szerintem mást is, de inkább ebbe nem megyek bele.

Hozzávalók 4-6személyre:

80 dkg vöröshagyma

1 kis fej fokhagyma

2 kk szárított metélőhagyma

2 ek fehérborecet, vagy 1 dl fehérbor

1 kk bors

1 kk. bazsalikom

1 kk só

1 kk őrölt piros paprika

a sűrítéshez 10 dkg sajt, plusz adagonként ízlés szerinti mennyiség

Említettem az eddig általam keveset használt hagymafélét a metélőt, szárítottból a társaihoz hozzáraktam. Fehérborunk nem lett, venni most nem akartam, ezért helyette fehérborecetet tettem a levesbe. A savanykás ízt bazsalikommal ellensúlyoztam. Került még bele bors és az elmaradhatatlan . Ránézve elég sápadtnak tűnt, ezért piros paprikával kicsit megszíneztem. Ennél a levesnél is teljesen fölöslegesnek tartottam a rántást és a habarást, ezúttal sajttal pótoltam, Mikor már a hagymák megfőttek, de roppanósak maradtak, fél percig forraltam és reszelt sajttal sűrítettem a leves különlegességet.

A tűzről levettem, és a tűzforró leves tetejére reszelt sajtot szórtam.

Tippek: randevú előtt fogyasztása nem javasolt, esetleg alapos szájöblögetéssel, fogmosással

Írta: Kulcsár Péter